Predstavitev kluba

Smučarski tek postaja vse bolj priljubljen šport tako med rekreativci kot med tekmovalci. Na večino ljudi že narava deluje sproščujoče, drsenje po zasneženih poljanah na tekaških smučeh pa predstavlja še prav poseben občutek. A tek na smučeh je še veliko več kot samo užitek in sprostitev. Je vzdržljivostni šport, ki ga na Gorenjskem ni za spregledati. Če vas zanima razvoj teka na smučeh, si lahko preberete tukaj.

Kranj s širšo okolico ima bogato in dolgoletno tradicijo v smučarskih tekih. Nadaljujemo delo nekdanjih klubov TSK Triglav in ŠD Kokrica, ki sta dala kraju vrsto odličnih tekmovalcev. Tekaški smučarsku kluv Merkur Kranj se je v maju 2012 po 17 letih preimenoval v Tekaški smučarski klub Triglav Kranj. Z imenom Triglav se tekaški smučarski klub tako pridružuje ostalim klubom, ki pod to blagovno znamko v kranjski občini združujejo odlične športnike in dosegajo v svetu odmevne dosežke. Odločeni smo, da ostanemo v vrhu tega športa v Sloveniji in prepričani, da je med našimi tekmovalci ob sedanjih tudi nekaj bodočih reprezentantov in olimpijcev.

Upamo, da se bo število privržencev tega lepega in zdravega športa še naprej povečevalo ter bo tako vedno dovolj mladih navdušencev, ki si bodo želeli tudi tekmovati in zmagovati.

Postati eden najboljših ni lahko – še težje pa je to ostati. Konkurenca v smučarskih tekih se vsako leto bolj zaostruje in vztrajati le pri doseženem uspehu pravzaprav pomeni nazadovati. Tekmovalna doba smučarskega tekača v primerjavi z večino drugih tekmovalnih športov je lahko zelo dolga. To dokazujejo zmagovalci največjih svetovnih tekmovanj, ki so stari več kot 30 ali celo 40 let. Klub se zaveda, da je samo kvaliteten razvoj smučarja tekača lahko zanj zelo uspešna dolgoročna naložba.

NAŠE POSLANSTVO

Vzgoja mladih in ostalih ljubiteljev teka na smučeh za vrhunske dosežke in množično udejstvovanje v športu in rekreaciji.

VIZIJA IN CILJI

– Doseganje vrhunskih rezultatov v svetovnem merilu.
– Vzgoja in doseganje odličnih športnih uspehov z mladimi tekmovalci.
– Postati uspešen in najbolj množičen smučarsko tekaški klub v državi.
– Združevanje starejših tekmovalcev, rekreativcev in ostalih ljubiteljev hoje in teka na smučeh v oblikah rekreativne dejavnosti kluba.
– Strokovna pomoč v okviru dobrodelnega projekta kluba pri ućenju smučarskega teka mladih z motnjami v duševnem razvoju.

NAŠE VREDNOTE

Uspehi mladih v športu in v šoli. Splošna ter športna poštenost, spoštljiv odnos do narave, vztrajnost, fair-play in prijateljstvo

TEKMOVANJA

Klub se tekem na domačih tleh redno udeležuje po programu in seznamu tekem za tekočo sezono v vseh starostnih kategorijah v poletni in zimski sezoni. Udeleži se tudi nekaj tekem v tujini, predvsem starejši tekmovalci in tekmovalke merijo moči na mednarodnih tekmah. Nekateri tekmovalci so prisotni tudi na tekmah v biatlonu, v poletnem času pa se nekateri udeležijo še kakšne tekme v krosu in v gorskem teku.

Urnik tekmovanj je objavljen na straneh Smučarske zveze Slovenije za vsako tekočo sezono.

TSK Triglav kot organizator tekomovanj

Klub je aktiven tudi na področju organizacije tekem na smučeh na klubskem in državnem nivoju. Državna prvenstva v smučarskih tekih in biatlonu pripravlja skoraj vsako leto, jeseni pa organizira tudi tekmo v krosu za vse osnovne šole Gorenjske.